czwartek, 6 września 2012

Tagliatelle  w sosie koperkowo-kurkowym


Polecam Wam to danie bo jest naprawdę pyszne. Po raz pierwszy jadłam je całkiem niedawno w mojej ulubionej włoskiej restauracji:) Zrobiło na mnie ogromne wrażenie i oczywiście chciałam sama spróbować swoich sił. Dzisiejsza propozycja nie dość, że jest bardzo prosta i szybka do przygotowania to świetnie nadaje się nie tylko na codzienny obiad, ale także na romantyczną kolację we dwoje...



Składniki dla 2 osób:

6 "gniazdek" makaronu tagliatelle
250g świeżych kurek
1 mała cebula pokrojona w drobną kosteczkę
1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę lub drobno posiekany
2 łyżki masła
1 łyżka oliwy
3/4 szklanki śmietany kremówki 30 %
1 duża łyżka posiekanego koperku
sól,pieprz, łyżeczka soku z cytryny




Kurki należy oczyścić (albo na sucho szczoteczką lub pędzlem) lub na mokro(opłukać,nie moczyć i szybko wysuszyć papierowym ręcznikiem).Posiekaną cebulę i czosnek usmażyć na maśle z oliwą, gdy się zeszklą dodać kurki i dusić około 6 minut. Następnie  dodać śmietankę, koperek oraz sól i pieprz do smaku.Gotować na wolnym ogniu, aż sos zgęstnieje (około 2 minut). Gotowym sosem polewamy makaron i posypujemy odrobiną koperku.



Smacznego!
Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty