poniedziałek, 10 września 2012

Co było pierwsze...kurka czy jajko?

Ach te kurki... pachną lasem, mchem i przypominają wakacje z dzieciństwa. Najlepiej smakują własnoręcznie zebrane, ale jak się nie ma co się lubi, to...trzeba iść na targ i kupić :) Dwa najlepsze sposoby jakie znam na podanie kurek to kurki duszone w śmietanie z koperkiem, które już zaprezentowałam z makaronem. Drugi pyszny sposób to jajecznica na maśle z kurkami. Rewelacja. Trzeba korzystać póki jest sezon.

Jajecznica na maśle z kurkami


Składniki dla 2 osób:

4-5 jajek
200 g kurek
1/2 cebuli pokrojonej w drobną kosteczkę
3-4 łyżki śmietany (najlepiej 30 %)
2 łyżki masła
1 łyżka oleju lub oliwy
sól, pieprz do smaku
natka pietruszki

Kurki należy dokładnie oczyścić, większe pokroić, mniejsze zostawić w całości. Na patelni rozgrzać masło i oliwę, dodać cebulę i smażyć, aż będzie szklista. Doprawić solą i pieprzem. Następnie dodać kurki i smażyć na wolnym ogniu aż zmiękną (około 10 minut). Dodajemy śmietanę i jajka. Smażymy aż jajka się zetną (wedle uznania). Całość posypujemy posiekaną natką pietruszki.






Smacznego!

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty