poniedziałek, 15 października 2012

Kaczka pieczona "po polsku"

Piekłam już piersi kacze, ale pieczenie kaczki w całości odkładam na później. Jedna taka kaczucha czekała w zamrażarce i wreszcie się doczekała, Kaczkę pieczoną w całości zawsze uważałam za danie bardzo wykwintne i wyszła naprawdę dobra, ale  bardzo trudno ją elegancko podać i zjeść. Oczywiście krojenie drobiu wymaga wprawy, której mnie jeszcze z pewnością brakuje, ale jeśli chcecie by wasi goście się najedli polecam jednak kacze piersi.

Kaczka pieczona z jabłkami i gruszkami

jedna 2 kg kaczka (mrożona lub świeża)
2 jabłka
2 gruszki
1 łyżka estragonu
1 łyżka majeranku
2 łyżki oliwy
sól, pieprz



Jeśli kaczka jest mrożona rozmrażamy ją przez dobę w lodówce. Następnie przygotowujemy nadzienie: jedną gruszkę i jedno jabłko kroimy w kostkę. Wnętrze kaczki solimy i faszerujemy owocami oraz kilkoma listkami rozmarynu. Zamykamy za pomocą wykałaczek lub zaszywamy nicią kuchenną. Kaczkę z zewnątrz smarujemy mieszanką oliwy, estragonu, majeranku oraz soli i pieprzu. Możemy wstawić przyprawioną kaczkę jeszcze na 1-2 godziny do lodówki, ale przed pieczeniem kaczka musi mieć temperaturę pokojową. Kaczkę wkładamy do żaroodpornego lub ceramicznego garnka i pieczemy w temperaturze 230 st. C przez 2 godziny.



Metoda pieczenia kaczki w garnku rzeczywiście jest niezawodna. Ja zostawiłam kaczkę bez opieki na 2 godziny, nastawiłam minutnik w piekarniku, a kiedy wróciłam pyszna kaczka była gotowa. Metoda pieczenia kaczki w garnku zaczerpnęłam z Kwestii  Smaku.



Na około 20 minut przed końcem pieczenia proponuje dorzucić jablko i gruszkę pokrojone w cząstki lub w kostkę. Do tego będą pasowały ziemniaki z rozmarynem smażone na wytopionym podczas pieczenia tłuszczu oraz żurawina.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty