wtorek, 9 października 2012

Brzoskwinie

Październik bezapelacyjnie przypomina mi, iż mamy już zaawansowaną jesień, a ja tęsknie już za wakacjami. Ale od czego są zdjęcia. Przeglądałam fotografie i znalazłam zdjęcie pysznego deseru jakim raczyliśmy się w gorące, letnie wieczory na tarasie. Mam tu na myśli soczyste, pachnące grillowane brzoskwinie podane z puszystym serkiem mascarpone i biszkoptami skropione kawowym likierem lub amaretto.



BRZOSKWINIE


Brzoskwinie pochodzą z terenów Chin Zachodnich. Przez Kaszmir, starożytną Persję i Egipt trafiły do Europy, gdzie dzięki Aleksandrowi Wielkiemu doceniono ich smak i wartości odżywcze.


Zakupy:

Wybierajcie owoce o aksamitnej, gładkiej skórce, rumiane i bez odgniecień i przebarwień.

Przechowywanie:

Można je przechowywać w lodówce ale przez krótki okres czasu.

Sposób podania:

1. na surowo nie mają sobie równych,trzeba tylko uważać na sok, który w przypadku dojrzałych owoców będzie wam spływał po policzkach :), a prawdziwie rozpustny deser powstanie wówczas, gdy podamy brzoskwinie z bitą śmietaną lub skropione miodem.
2. świetne na przetwory - kompoty, soki, nektary, syropy, dżemy, konfitury, marmolady oraz zalewa się je syropem. 
3. z pestek brzoskwiń produkuje się rzadki olej o zapachu migdałowym.
4. Sorbety i lody
5. Tarty, ciasta i kruszonki
6. karmezizowane brzoskwinie można podawać np. do mięś
6. brzoskwinie są nieodzownym składnikiem klasycznego letniego, włoskiego koktajlu Bellini

(ciężko jest w Polsce go kupić, ale jest pyszny. Można wykonać go również samodzielnie: 
2 porcje wina musującego (np. włoskiego prosecco) na 1 porcje zmiksowanych świeżych brzoskwiń. Mieszamy i gotowe.



BRZOSKWINIE łączą się najlepiej z:

PRODUKTY MLECZNE: mleko, śmietana, jogurt, maślanka, mozzarella
OWOCE: maliny, truskawki, czarne porzeczki, jeżyny, wiśnie,gruszki, cytryny
KORZENNE PRZYPRAWY: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa, wanilia
ZIOŁA: tymianek, lawenda, werbena cytrynowa, bazylia, rozmaryn, mięta, rukola
ORZECHY: migdały
MIÓD
OCET BALSAMICZNY
ALKOHOLE: amaretto, rum, brandy, koniak, białe wino, wina musujące








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty