piątek, 12 października 2012

Historia pewnej sałatki

Cały świat kulinariów składa się z wielu małych historii o powstaniu najrozmaitszych dań. Ktoś coś przypadkiem połączył i potem najczęściej jakiś ważny ktoś tego spróbował i rozsławił owo kulinarne odkrycie. Oczywiście takich historii, które sprawiły, że dane danie ma światową sławę jest mało. W przeważającej mierze nie znamy nazwisk autorów dań, które wszyscy znają i lubią. Jednak jest pewna sałatka, która ma niebywałą sławę, a ze względu na jej typowo jesienne składniki postanowiłam ją teraz przygotować. Generalny zamysł jest banalnie prosty - potrzebujemy jabłka, selera, orzechy i majonez, plus odrobina sałaty i to wszystko. Skąd więc taka światowa sława?

Sałatka Waldorf jest dość wiekowa. Została stworzona w 1893 roku w hotelu Waldorf-Astoria w Nowym Jorku. Jej autorem i pomysłodawcą nie był wcale wielki szef kuchni, lecz Oscar Tshirky, słynny "Oscar Waldorf", Maitre d'hotel, czyli kierownik jadalni od czasu otwarcia hotelu, aż do przejścia na emeryturę w 1943 roku. Chociaż nie był kucharzem miał rękę do gotowania. Wynalazł sałatkę na otwarcie hotelu w 1983, natomiast w 1986 roku wydał swoją książkę kucharską o bezpretensjonalnym tytule The Cook Book w której umieścił przepis na sałatkę Waldorf, który brzmiał:
" obierz dwa surowe jabłka, pokrój na małe kawałki, pokrój trochę selera i wymieszaj z jabłkiem. Sałatkę należy doprawić dobrym majonezem." Chyba trudno o coś prostszego.

W pierwotnej wersji nie było w składzie sałatki orzechów. Dodano je dopiero później oraz uzupełniono skład sałatki o pokrojone winogrona, które dziś zastąpiono rodzynkami i żurawiną.

Sałatka Waldorf



Składniki dla 2 osób:

2 garści sałaty lodowej
1 jabłko
1/2 selera
2-3 łyżki majonezu
garść posiekanych orzechów włoskich
garść rodzynek i żurawiny (opcjonalnie)
pieprz




Jabłko kroimy w kostkę/plasterki lub ćwiartki (wedle uznania), selera w kostkę lub słupki i układamy na sałacie, dodajemy majonez, doprawiamy pieprzem i posypujemy orzechami i jeśli używamy to rodzynkami i żurawiną.

Smacznego,

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty