czwartek, 13 września 2012

Spaghetti lekkich obyczajów...

Spaghetti alla putanesca, to klasyka kuchni włoskiej. To proste i szybkie danie, które można przyrządzić z produktów znajdujących się w naszej spiżarni. Prawdziwe spaghetti alla putanesca musi być przede wszystkim pikantne. Nieodzownymi składnikami są więc kapary, anchois, ostra  papryczka, pomidory, czosnek i czarne oliwki.
Spaghetti alla putanesca to potrawa o dość dosadnej nazwie, bowiem puttana po włosku znaczy tyle co kobieta lekkich obyczajów. Podobno kobiety trudniące się tym fachem przyrządzały je stojąc w oknie by zapachem zwabić klientów. Jeszcze inna legenda głosi, że było to ulubione danie zapracowanych pań, bo było szybkie w przygotowaniu. Przyznaje danie jest ekspresowe, a jego przygotowanie zajmuje tyle co ugotowanie spaghetti (czyli 12-13 minut). 



Dziś wykorzystałam przepis Jamiego Olivera z książki "30 minut Jamiego". Jest to wersja nieco wzbogacona - o tuńczyka i cynamon, ale ze zdecydowaną korzyścią dla smaku potrawy.

Składniki:

500g makaronu spaghetti
1 puszka (225g) tuńczyka w oliwie
2 ząbki czosnku
1 łyżka odsączonych kaparów
1 puszka (30g) anchois w oliwie
1/2 świeżej papryczki chilli (może być cała jeśli lubicie naprawdę ostre potrawy)
mały pęczek świeżej natki pietruszki
8-10 czarnych oliwek bez pestek
mielony cynamon
1 butelka (700g) passaty lub 2 puszki (2 x 400g) krojonych pomidorów w puszce
1 cytryna






Gotujemy wodę na makaron w dużym garnku (solimy i dolewamy kilka kropel oliwy). Podczas gdy woda się gotuje przygotowujemy wszystkie składniki (siekamy natkę pietruszki, papryczkę i anchois). Gdy woda się zagotuje wrzucamy makaron i gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (czyli około 12 minut). Na patelnie wlewamy olej z tuńczyka, wrzucamy wyciśnięty przez praskę czosnek, kapary, anchois wraz z oliwą oraz chilli i posiekane łodyżki natki. Smażymy całość 2 minuty, mieszając. Następnie dodajemy tuńczyka, rozdzielając go na kawałki oraz oliwki. Posypujemy sporą szczyptą cynamonu i zalewamy passatą lub pomidorami z puszki. Kiedy makaron będzie gotowy odcedzamy go (zostawiamy ewentualnie trochę wody z gotowania makaronu, gdybyśmy chcieli rozrzedzić sos).Ostrożnie przekładamy makaron na patelnie z sosem, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i sok z 1 cytryny, skrapiamy oliwą extra vergin i dokładnie mieszamy. Nakładamy na talerze i posypujemy resztą natki pietruszki.

Bon Appetit!

Magduśka.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty