wtorek, 11 września 2012

Amore pomidore



Bruschetta 

Bruschetta (wym. brusˈketta) to rodzaj grzanki pochodzącej z Włoch, której podstawę stanowi kromka dobrego chleba lub ciabatta posmarowana oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Jest wiele możliwości podania tej prostej przekąski (wł. antipasto), ale dla mnie najlepsza jak dotąd i najbardziej tradycyjna jest bruschetta z pomidorami i bazylią, oczywiście skropiona oliwą :) 



Przepis dla 2 osób:

4 kromki chleba lub dwie ciabatty przekrojone na pół

2-3 średnie, dojrzałe pomidory

1 ząbek czosnku

oliwa do polania grzanek

garść listków bazylii

sól, pieprz


Grzanki można przygotować na dwa sposoby: Pierwszy to grillowanie na patelni grillowej (uzyskamy wówczas apetyczne prążki), a drugi to zapiekanie w piekarniku. Tak, czy owak grzanki należy skropić oliwą i natrzeć obranym ząbkiem czosnku. Następnie grillujemy/pieczemy nasze grzanki na złoty kolor. W czasie gdy grzanki się rumienią możemy przygotować pomidory. Kroimy pomidory w kostkę, bazylię siekamy, mieszamy z pomidorami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwę i układamy na upieczonych grzankach. Tu również można wybrać dwa wyjścia - albo zajadamy naszą grzankę tak jak jest- albo, jeśli ktoś lubi wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika, by pomidory się trochę przypiekły. 


Pyszny smak lata!

Smacznego,
Magduśka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty