piątek, 14 września 2012

Pożegnanie lata...

CAPONATA SICILIANA

W powietrzu czuć już jesień, dlatego na pożegnanie lata proponuje danie z gorącej Sycylii. Kuchnia sycylijska kojarzy mi się z dojrzewającymi w słońcu warzywami i właśnie to danie stanowi moim zdaniem kwintesencję bogactwa sycylijskich smaków. Caponata ma w sobie to co najlepsze: dorodne bakłażany, dojrzałe pomidory, kapary i oliwki. Jest tradycyjnym daniem Sycylijczyków, jest rodzajem tradycyjnego gulaszu z bakłażanów w słodko-kwaśnym sosie. Można ją jeść jako danie główne, do mięs lub ryb, albo na zimno, jako antipasto, np. na grzance.


Składniki:

oliwa
1 bakłażan pokrojony na spore kawałki
1 łyżeczka suszonego oregano
1 mała czerwona cebula drobno pokrojona
2 ząbki czosnku, pokrojone na cienkie plasterki
3 łyżki zielonych oliwek bez pestek
pęczek natki pietruszki
2 łodygi selera naciowego, pokrojonego w plasterki
2 łyżki kaparów
2 łyżki octu (ja użyłam jabłkowego)
2 duże, dojrzałe pomidory, grubo posiekane
sól morska i świeżo zmielony czarny pieprz
można użyć migdałów do posypania potrawy



Na dużej patelni rozgrzewamy sporą porcję oliwy, wrzucamy bakłażany i oregano, posypujemy odrobiną soli i smażymy na dużym ogniu 4-5 minut, co jakiś czas mieszając, aż bakłażany pokryją się oliwą i lekko zrumienią. Dodajemy cebulę, czosnek, oraz posiekane łodygi selera naciowego, smażymy kilka minut i dorzucamy kapary i oliwki, skrapiamy octem. Gdy ocet wyparuje dorzucamy pomidory. Dusimy wszystko do miękkości około 15 minut. W razie potrzeby doprawiamy solą, pieprzem, octem, skrapiamy oliwą. Caponatę podajemy posypaną natką pietruszki i ewentualnie posypaną migdałami.


Na deser kilka widoczków ze słonecznej Sycylii:






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty