sobota, 8 września 2012

"Kapryśna" Pizza

Pizza Capricciosa

Capriccioso po włosku znaczy kapryśna, a to dlatego, że w swoim składzie nie ma na stałe określonych składników i wszystko zależy od naszej inwencji. Mnie kojarzy się ona z tegorocznymi wakacjami. Była moim numerem jeden i próbowałam ją przy każdej wizycie we włoskiej pizzerii. Mimo dowolności w wyborze składników najlepsza capricciosa powinna być na cienkim, chrupiącym, przyrumienionym cieście i składać się z mozzarelli, szynki, karczochów, czarnych oliwek, pieczarek i oliwy. Taka jest najlepsza...wiem to z doświadczenia :)

Przepis na ciasto na pizzę gorąco Wam polecam. Po długich poszukiwaniach ideału - znalazłam - to właśnie ten. Jeżeli lubicie typową włoską pizzę na cienkim cieście powinniście spróbować!



Składniki na dwie małe lub jedną dużą pizze:
(przepis na ciasto zaczerpnięty z Kwestii Smaku)

500 g (3 i 3/4 szklanki) mąki
10 g suchych drożdży
płaska łyżeczka soli
3/4 łyżeczki soli
1 i 1/3 szklanki wody w temperaturze pokojowej

sos pomidorowy:

350 g passaty pomidorowej lub puszka pomidorów pelati
suszone oregano
sól, pieprz


na wierzch pizzy:
250 g mozzarelli bez zalewy (jest bardziej zwarta, niż ta w zalewie)
4 plastry szynki (tradycyjnej, gotowanej)
około 10 czarnych oliwek przekrojonych na pół
4 średnie pieczarki pokrojone w plasterki
3-4 karczochy w zalewie



Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy drożdże, sól i cukier, mieszamy. Następnie wlewamy wodę i całość wyrabiamy do czasu połączenia składników (dosłownie pół minuty). Przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce na 2 godziny (pamiętajmy by w pomieszczeniu nie było przeciągów, bo ciasto nie wyrośnie). Ciasto powinno podwoić swoją objętość. Wówczas wyjmujemy je na blat kuchenny lub stolnice oprószoną mąką, formujemy kulę i jeżeli chcemy zrobić dwie mniejsze pizze dzielimy na ciasto pół. Przykrywamy ściereczką i pozostawiamy jeszcze na 30 minut.
Przygotowujemy sos. Jeżeli mamy pomidory w puszce, miksujemy je blenderem, do pomidorów dodajemy suszone oregano, sól i pieprz do smaku, wedle uznania. 
Piekarnik nagrzewamy do 250 st. C, blachę smarujemy oliwą i rozwałkowujemy cienki placek, polewamy sosem pomidorowym, układamy plastry mozzarelli, szynkę, oliwki, karczochy i pieczarki. Wstawiamy do piekarnika na około 30-35 minut. Pizza musi być rumiana i chrupiąca.

Życzę smacznego,
Magduśka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty