wtorek, 18 września 2012

Małe co nieco...

Ponieważ o figach wiecie już wszystko przyda się trochę praktyki :) Ta szybka i pyszna przekąska na dwa kęsy jest wspaniała na lunch lub niewielką kolację.

Figi zapiekane z serem pleśniowym w boczku



Składniki:

2 dojrzałe figi
4 cienkie plasterki boczku
4-6 małych kosteczek sera z niebieską pleśnią (np. gorgonzola)
1 plaska łyżeczka miodu
pół garstki orzeszków piniowych
2 garści rukoli
ocet balsamiczny
gałązka tymianku
sól morska i świeżo mielony pieprz


Figi kroimy na krzyż do połowy, wypełniamy serem pleśniowym, owijamy cienkimi plasterkami boczku. Wstawiamy na 8-10 minut do piekarnika, nagrzanego do 180 st. C.Wyjmujemy, układamy na listkach rukoli i polewamy miodem, posypujemy orzeszkami piniowymi, doprawiamy solą i pieprzem, posypujemy tymiankiem i skrapiamy octem balsamicznym.

Życzę smacznego,

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty