piątek, 7 września 2012

Szarlotka

Szarlotka to idealne ciasto na jesień. Wyśmienita szarlotka musi mieć kruchy spód, dużo jabłek z wyczuwalnymi kawałkami oraz delikatny, chrupki wierzch. Taka właśnie jest ta szarlotka...



Szarlotka mojej babci


3 szklanki mąki
25 dag zimnego masła (może być roślinne)
1 i 1/2 szklanki cukru pudru
2 żółtka
1/2 szklanki gęstej śmietany (np. 18%)
małe opakowanie cukru waniliowego
2 łyżeczki cynamonu
2 kg jabłek antonówek lub szara reneta
1/2 szklanki cukru
1 szklanka bułki tartej
cukier puder do posypania



Zaczynamy od przygotowania kruchego ciasta. Mąkę trzeba przesiać do miski, dodać masło pokrojone w niewielką  kostkę i wymieszać z mąką siekając nożem. Następnie dodajemy cukier puder, żółtka i śmietanę oraz połowę cukru waniliowego. Wszystkie składniki należy szybko zagnieść. Ciasto powinno być gładkie (mnie przypomina plastelinę). Zawijamy je w folię spożywczą lub aluminiową i wkładamy na 1 godzinę do lodówki.
Gdy ciasto się chłodzi możemy przystąpić do przygotowania  jabłek. Myjemy je, obieramy i kroimy w średniej wielkości kostkę (pamiętajmy o usunięciu gniazd nasiennych). Tak przygotowane jabłka wrzucamy do rondla, podlewamy niewielką ilością wrzącej wody, rozgrzewamy i dodajemy cukier, pozostałą część cukru waniliowego oraz cynamon. Jabłka dusimy przez ok. 5 minut do momentu, aż zrobią się miękkie, ale nie mogą się rozpaść. Zdejmujemy z ognia i odstawiamy do ostygnięcia. To jest bardzo ważne by jabłka ostygły. Mnie zabrakło cierpliwości i przez to spód był zbyt miękki.
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C, formę do pieczenia wykładamy papierem. Wyjmujemy ciasto z lodówki i dzielimy na pół. Jedną połowę wkładamy do zamrażalnika, a drugą rozwałkowujemy i układamy na dnie formy. Posypujemy ciasto bułką tartą i układamy ostudzone jabłka. Następnie wyjmujemy z zamrażalnika drugą część i ścieramy ją na wierzch szarlotki na tarce. Wstawiamy szarlotkę do nagrzanego piekarnika i pieczemy przez 1 godzinę. Upieczoną i ostudzoną szarlotkę posypujemy cukrem pudrem.

Smacznego!

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty