wtorek, 18 września 2012

FOODPAIRING

Dziś rozpoczynam nową serie wpisów poświęconych tzw. FOODPAIRING, czyli łączeniu smaków. Są składniki, które idealnie się ze sobą komponują. Znajomość tych połączeń to jak poznać wzór na doskonały smak. Często nie zdajemy sobie sprawy, że dane produkty do siebie pasują, a przez to wiele tracimy. 
Czasami przyjemnie jest wyjąć kilka składników, które aktualnie mamy w lodówce i samemu, bez żadnego przepisu skomponować z nich coś pysznego. Ja długo miałam z tym problem, bo ilekroć zabierałam się za przygotowanie dania z przepisu, a zabrakło mi jakiegoś produktu, nie wiedziałam czym to zastąpić. Wielokrotnie słyszałam w programach kulinarnych zdanie "te smaki idealnie się ze sobą łączą", lub "dany owoc świetnie pasuje do...". W sumie to nie jakaś tajemna wiedza, ale trudno jest tak od razu wszystko spamiętać. Zaczęłam zapisywać wszystkie porady lub znalezione w czasopismach kombinacje smakowe i powstał z tego całkiem ciekawy przewodnik po smakach. Ponieważ uważam, że to naprawdę przydatna sprawa, postanowiłam zamieścić na moim blogu osobną zakładkę poświęconą ŁĄCZENIU SMAKÓW. Będę starała się ją na bieżąco uzupełniać i mam nadzieje, że będzie dla Was przydatną wskazówką.
Na pierwszy ogień idą FIGI :)



FIGI








FIGI – sezon trwa od końca sierpnia do końca września (wtedy są najlepsze)

Figi pochodzą najprawdopodobniej z Azji, a w Europie upowszechnili je Rzymianie. Zasadniczo figi dostępne są w Polsce przez cały rok, lecz wczesną jesienią jest na nie najlepsza pora. W Polsce nadal są mało popularne. Kojarzą się raczej z suszonymi owocami szeroko używanymi do Bożonarodzeniowych wypieków. 

Figi występują w ponad 150 odmianach, a ich owoce przypominają kształtem gruszkę, mogą być ciemnofioletowe, zielone, żółte lub brązowe. Na straganach i w sklepach najczęściej spotykane są odmiany fioletowe, najsmaczniejsze na surowo oraz jasnozielone z grubszą skórką. Jadalna jest zarówno skóra, jak i słodki miąższ z mnóstwem malutkich pestek.
Świeże figi są słodkie, aromatyczne i lekkostrawne oraz bardzo zdrowe. 

Zakupy:

Kupując je należy wybierać owoce dojrzałe, o gładkiej, niepopękanej skórce oraz miękkim i soczystym miąższu. 

Przechowywanie:

Świeże owoce wytrzymają w lodówce przez 3 dni, każdy luźno zawinięty w papier kuchenny. Jeśli kupiliście figi lekko niedojrzałe trzymajcie je poza lodówką aż dojrzeją. 
Suszone figi możemy trzymać w słoiku nawet przez rok. 

Przygotowanie:

Figi są bardzo delikatnie, dlatego należy ostrożnie wytrzeć skórkę wilgotną szmatką, odciąć łodyżkę. Możemy zjeść owoc w całości, przekroić na pół lub naciąć figę od góry, do połowy, na krzyż, następnie wycisnąć owoc od spodu - cztery kwadraty powinny otworzyć się jak płatki kwiatów. 
Figi najlepiej uwalniają smak i aromat w temperaturze pokojowej lub nieco wyższej, dlatego dobrze jest wyjąć je z lodówki na około godzinę przed zjedzeniem.

Sposób podania:

1. na surowo, skropione miodem, posypane prażonymi orzechami i polane odrobiną gęstej śmietany lub z sałatą, np. rukolą z szynką parmeńską i kozim serem. 

2. grillowanie (2-3 minuty), 

3. pieczenie w całości (8-12 minut), 

4. gotowanie w całości (5-8 minut). 

5. suszone - do pieczonych mięś lub jako przekąska; po namoczeniu ich w letnim porto z domieszką niewielkiej ilości wody i ugotowaniu są idealnym dodatkiem do dziczyzny lub wieprzowiny. 

Z kulinarnych zastosowań świeżych fig do ciekawszych należy wykorzystanie tych owoców do produkcji wina i bardzo poszukiwanego octu winnego.





FIGI najlepiej łączą się z:


SERAMI: ser pleśniowy, serek kozi, mozzarella, mascarpone (na słodko)

ŚMIETANA

SZYNKI WOLNO DOJRZEWAJĄCE: szynka parmeńska, serrano, szwarcwaldzka

BOCZEK WĘDZONY w cienkich plastrach

MIÓD

ZIOŁA I SAŁATY: rukola, tymianek

ORZECHY: piniowe, włoskie, migdały

PRZYPRAWY: cynamon, wanilia, anyż








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty