środa, 19 września 2012

Coś dla zapracowanych :)

Sezon gruszkowy w pełni dlatego znowu będzie o gruszkach :) Jest tyle możliwości ich przyrządzenia, że boję się, że nie starczy mi czasu na ich wypróbowanie, ale to jest propozycja dla zabieganych.Wystarczy dosłownie kilka chwil, i sałatka z gruszkami, serem pleśniowym z dodatkiem malin i dressingiem miodowo-tymiankowym gotowa. Idealna na lekką kolację po całym dniu pracy, nie wymaga długich przygotowań i wszystkie składniki odmierzamy "na oko" według własnych upodobań.




Sałatka z gruszkami z serem pleśniowym
z dodatkiem malin i dressingiem miodowo-tymiankowym


Składniki na 2 porcje:

2 garści rukoli
1 gruszka pokrojona na dość cienkie cząstki
garść malin do posypania
kilka niewielkich kawałków sera z niebieską plesnią
3 plasterki boczku wędzonego (opcjonalnie)
orzeszki piniowe do posypania

Dressing miodowo-tymiankowy:

1 łyżeczka miodu
około 3 łyżek oliwy
sok z połowy cytryny
sól, pieprz,
łyżka świeżych listków tymianku



Na talerzach układamy rukolę, na niej gruszkę pokrojoną w cząstki. Posypujemy serem pleśniowym, malinami oraz jeśli używamy to kawakami boczku lekko zrumienionymi na patelni. Przygotowujemy dressing: mieszamy sok z cytryny z oliwą, łyżką miodu i listkami tymianku, doprawiamy solą i pieprzem. Sałatkę skrapiamy dressingiem oraz posypujemy orzeszkami piniowymi (możemy je przyrumienić na suchej patelni).

Życzę smacznego

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty