niedziela, 23 września 2012

Babska kolacja 2 "Francja elegancja - Nicea"

Zapraszam Was na relację z drugiej odsłony babskiej kolacji. Chciałam tu bardzo podziękować Kasi, że dzielnie mi towarzyszyła :) Menu przygotowałam bardzo bogate, gdyż kuchnia Nicei jest naprawdę urozmaicona, ale ze względu na ograniczone siły musiałyśmy je trochę okroić i pozostałyśmy przy naprawdę pysznej sałatce nicejskiej oraz nadziewanych warzywach o których za chwilę.

W Nicei wszyscy lubują się lu farçum, co oznacza, wypchane rzeczy. Określenie to jest stosowane do nadziewanych warzyw, upieczonych i podawanych na gorąco lub zimno jako przystawka. Te śliczne, małe, nadziewane warzywa nazywają się petits farcis. Są to najczęściej pomidory, papryka, małe i trudne do kupienia w Polsce okrągłe cukinie, czerwona cebula, bakłażany (też bywają okrągłe) oraz kwiaty cukinii. Rodzaj nadzienia zależy od warzyw jakie wybierzemy.

Kuchnia Nicei, tak jak cała kuchnia prowansalska opiera się na miejscowych produktach sezonowych. Jest bogata w owoce morza, ryby i wspaniałe warzywa. Pachnie ziołami. Z zasady jest prosta i wywodzi się z kuchni ubogich. Jednak to nie wymyślność składników, lecz ich jakość i smak sprawiają, że kuchnia Nicei i Prowansji jest tak ceniona na świecie.

Sałatka nicejska, którą przygotowałyśmy na początek jest wzbogaceniem bardzo popularnej i prostej sałatki zwanej mesclun (łac. mesculare, "mieszać") składającej się z liści różnych warzyw, przynajmniej z pięciu ich rodzajów i zazwyczaj są to: sałata, cykoria, radicchio, mniszek lekarski i szpinak. Dodaje się do niej świeże zioła prowansalskie, takie jak tymianek, szałwia, bazylia, cząber i oregano oraz drobno posiekany czosnek. Całość doprawia się oliwą oraz pieprzem i solą. Natomiast sałatka nicejska, która zdobyła światową sławę to nic innego jak mesclun tylko w rożnymi warzywami. Nie ma jednego przepisu, tak naprawdę wszystko zależy od naszej pomysłowości. Zazwyczaj w sałatce nicejskiej znajdziemy czerwoną cebulę, kapary, anchois, fasolkę, bób czarne oliwki i pomidory. Dla dodania sałatce kaloryczności stosuje się też ćwiartki jajka ugotowanego na twardo oraz tuńczyka. Wszytko wieńczy dressing, najczęściej klasyczny vinaigrette.


Sałatka nicejska


Składniki dla 2 osób:



2 spore garści sałaty (my użyłyśmy chrupkiej sałaty lodowej, ale może yć rzymska lub mieszanka sałat)

2 jajka ugotowane na twardo
garść zielonej fasolki szparagowej (może być bób)
pół czerwonej średniej cebuli, pokrojonej w piórka
2 łyżki czarnych oliwek
1 puszka tuńczyka w kawałkach w oleju lub oliwie
2 łyżeczki kaparów
4 fileciki anchois

Dressing:
2 łyżki octu winnego z białego wina
4 łyżki oliwy
2 łyżki soku z cytryny
1/2 łyżeczki musztardy Dijon
1 ząbek czosnku drobno posiekany
łyżeczka listków tymianku
sól morska i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Sałatę układamy na talerzach, posypujemy oliwkami przekrojonymi na pół, kaparami oraz drobno pokrojonymi filecikami anchois. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie dosłownie 2-3 minuty (nie za długo, by była chrupiąca) i układamy na sałacie. Na koniec dodajemy cebulę i na wierzchu dekorujemy jajkiem i odsączonym z zalewy tuńczykiem. Wszystko skrapiamy tuż przed podaniem dressingiem, który przygotowujemy mieszając ze sobą wszystkie składniki.

Nam sałatka bardzo smakowała. Tak się nią najadłyśmy, że był problem z następnymi potrawami :) Myślę, że taka sałatka jest dobra nie tylko na wykwintny obiad, ale zwyczajnie do pracy.

Petits farcis, czyli faszerowane warzywa

Składniki:

2 dość twarde pomidory
2 czerwone papryki
2 małe bakłażany
300 g mielonego mięsa wołowego
200g mięsa wieprzowego
1 torebka ryżu basmati
3 pomidory pokrojone w kostkę lub szklanka passaty lub puszka pomidorów w puszce
1 cebula posiekana w kosteczkę
2 ząbki czosnku, drobno pokrojone
2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki
olej do smażenia (2-3 łyżki)
2 łyżki ketchupu łagodnego
1 łyżeczka wędzonej papryki
1 łyżka gałki muszkatołowej
sól morska i świeżo mielony pieprz


Przygotowanie:

Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy drobno pokrojoną cebulę i  czosnek, delikatnie solimy i smażymy aż cebula się zeszkli. Następnie wrzucamy mięso, mieszamy z cebulą i czosnkiem i obsmażamy, aby nie było surowe. 
W garnku zagotowujemy wodę, solimy i wrzucamy torebkę ryżu. Gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu (15 minut). Gdy się ugotuje wyjmujemy z garnka i pozostawiamy do ostygnięcia. 
W tym czasie zabieramy się za przygotowanie warzyw, najpierw pomidorów. Odcinamy "czapeczkę" i delikatnie wydrążamy miąższ pomidora, aby powstała swego rodzaju miseczka. Trzeba uważać, żeby nie uszkodzić dna. Miąższ wrzucamy do smażącego się mięsa i dodajemy jeszcze trzy pomidory pokrojone w kostkę. Smażymy jeszcze kilka minut aby farsz zgęstniał. 
Bakłażany kroimy na pół, wzdłuż. Następnie delikatnie nacinamy miąższ bakłażanów w kratkę, ale tak by nie naruszyć ani boków, ani spodu. Solimy, skrapiamy oliwą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 20-30 minut. Potem wyjmujemy, trochę studzimy i przy pomocy łyżeczki wyjmujemy miąższ ze środka. Starajmy się zostawić cienką warstwę miąższu od spodu. Wyjęty miąższ siekamy i dodajemy do mięsa. Z paprykami postępujemy podobnie jak z pomidorami. Odcinamy wierzch, wyrzucamy gniazda nasienne (nie wrzucamy do farszu). 
Do farszu wrzucamy ryż, mieszamy i dajemy posiekaną natką pietruszki. Następnie doprawiamy ketchupem, gałka muszkatołową i wędzoną papryką i oczywiście na koniec solą i pieprzem.

Warzywa ustawiamy na blasze, wypełniamy farszem, posypujemy startym parmezanem (lub innym ulubionym serem). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i pieczemy około 20-30 minut.



Życzę smacznego

Magduśka


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty