niedziela, 23 grudnia 2012

Słodkie upominki z imbirem w roli głównej

Imbir jest wspaniałą przyprawą, ten świeży ma wiele zastosowań, szczególnie na długie zimowe wieczory. Gdy za oknem prószy śnieg my możemy siedzieć pod kocem z ulubioną książką i kubkiem rozgrzewającej herbaty z imbirem. Kontynuując temat drobnych i smacznych prezentów świątecznych tym razem zachęcam Was do przyrządzenia kandyzowanego imbiru w cukrze oraz aromatycznego syropu imbirowego. Plus jest taki, że obie przekąski przygotowujemy za jednym razem.


Imbir kandyzowany
przepis : David Lebovitz (zmniejszyłam proporcje o połowę)

250 g świeżego imbiru
400 g brązowego cukru
0,5 litr wody
szczypta soli




Imbir obieramy ze skórki (najlepiej przy pomocy łyżeczki - nic się nie marnuje i łatwo dotrzemy do wszystkich zakamarków). Kroimy na cienkie plasterki o grubości około 1,5-2 mm. Do garnka lub rondelka o grubym dnie wkładamy pokrojony imbir, zalewamy go wodą tak by był całkowicie przykryty i gotujemy 10 minut. Odcedzamy i zalewamy ponownie wodą i gotujemy jeszcze raz. 
Wodę, cukier, sól oraz odcedzony imbir wkładamy do rondelka i gotujemy na wolnym ogniu tak długo, aż utworzy się syrop o gęstości płynnego miodu. Wówczas odcedzamy imbir (pozostawiając cenny syrop). Jeśli chcecie, aby tak jak na zdjęciu otrzymać suchy kandyzowany imbir to jeszcze ciepły należy obtoczyć w brązowym cukrze i pozostawiamy do wyschnięcia. Natomiast jeśli wolicie imbir w zalewie to przelewamy gotowy imbir wraz z zalewą do słoiczków.

Syrop imbirowy z korzenną nutą

syrop z gotowania imbiru
2 kawałki cynamonu
10 szt. goździków



Do gotowego syropu wrzucamy cynamon i goździki. Podgrzewamy na małym ogniu i przelewamy do butelki. Zamykamy i pozostawiamy do wystygnięcia. Wspaniały dodatek do herbaty czy deserów.

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty