poniedziałek, 31 grudnia 2012

Klasyka gatunku - sałatka jarzynowa

Jeśli jeszcze nie macie pomysłu na szybką przekąskę na sylwestrową domówkę, a nie czujecie się na siłach by przygotować wykwintne przystawki polecam Wam tradycyjną sałatkę jarzynową. Sałatka jarzynowa to podstawa w polskiej tradycji kulinarnej :) Idealna na wszelkie święta, wspaniała na domowe spotkania i świetnie pasuje na śniadanie. Ponadto można ją zrobić z warzyw, które zostaną nam po gotowaniu wywarów warzywnych.

Sałatka jarzynowa



Składniki:

4 marchewki
2 pietruszki
1 średni ziemniak
1/2 niedużego selera
1 mała cebula
1 nieduży por (lub kawałek, taki jaki dodawany jest do włoszczyzny)
4 ogórki konserwowe lub kiszone
2 jajka ugotowane na twardo
1 jabłko
1 puszka groszku konserwowego
4 czubate łyżki majonezu (tak naprawdę ilość wedle uznania)
2 ziarenka ziela angielskiego
2 ziarenka owoców jałowca
3 ziarenka czarnego pieprzu
2 listki laurowe

Marchewki, pietruszki, selera, ziemniaka i cebulę obieramy, wrzucamy do garnka, zalewamy wodą. Dodajemy pora oraz sól i ziarenka ziela angielskiego, owoców jałowca, pieprz i listki laurowe. Gotujemy według uznania do miękkości lub pozostawiamy lekko twarde.

Wszystkie składniki kroimy w grubą lub drobną kostkę, przekładamy do miski, dodajemy odsączony z zalewy groszek i mieszamy.

Dodajemy majonez i doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Życzę Wam szampańskiej zabawy Sylwestrowej
i wszystkiego najlepszego w Nowym Roku 2013

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty