sobota, 1 grudnia 2012

Pieczarki faszerowane

Jeśli nie macie jeszcze pomysłu na wieczorną przekąskę to polecam faszerowane pieczarki z bardzo ciekawym nadzieniem z awokado i sera z niebieską pleśnią. Akurat miałam te dwa składniki w lodówce i muszę powiedzieć, że jest to bardzo udane połączenie. Ze względu na intensywny smak i słoność sera pleśniowego nie jest to przekąska, którą można wcinać bez opamiętania. Myślę, że dwie spore pieczarki na osobę powinny wystarczyć.

Pieczarki faszerowane awokado i serem pleśniowym

Składniki dla 2 osób:

4 spore pieczarki
1 dojrzałe awokado
40 g sera z niebieską pleśnią, ja użyłam naszego rodzimego Lazura
sól, pieprz
szczypta chilli w proszku
łyżeczka posiekanego szczypiorku




Pieczarki obieramy, "ukręcamy" im nóżki, awokado kroimy na pół i łyżką  wydrążamy delikatnie miąższ, kroimy w kostkę, ser również kroimy w kostkę lub kruszymy na drobne kawałki. Mieszamy ser z awokado i doprawiamy solą (trzeba z nią uważać, bo ser jest słony), pieprzem i chilli, aby zaostrzyć smak awokado. Ja posoliłam jeszcze delikatnie wnętrze kapeluszy. Nagrzewamy piekarnik do temperatury 180 st. C. Pieczarki układamy w naczyniu żaroodpornym, napełniamy farszem i wstawiamy na około 10-15 minut do piekarnika (nie mierzyłam dokładnie czasu, ale z wierzchu muszą być zrumienione). Chwila moment i gotowe.



Smacznego,

Magduśka

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty