poniedziałek, 31 grudnia 2012

Sernik świąteczny

Jeśli ktoś jeszcze tęskni za świątecznymi wypiekami to polecam sernik pomarańczowy na piernikowym spodzie. Jest to drobna wariacja na temat podstawowej wersji sernika, którą prezentowałam wcześniej. Ja za namową rodzinki przygotowałam podwójny sernik, ale chyba tego nie powtórzę, bo czyż nie lepiej mieć dwa standardowe serniki w dwóch różnych smakach?


Sernik świąteczny




Składniki 
(przepis Kwestia Smaku) 

Czekoladowy spód:
65 g ciemnej czekolady
65 g miękkiego masła
50 g drobnego cukru
1 jajko
40 g mąki
1 łyżeczka przyprawy piernikowej

Masa serowa:
750 g tłustego twarogu sernikowego (ja zawsze kupuje Piątnicy)
250 g sera mascarpone
3 łyżki mąki pszennej
1 szklanka cukru
5 jajek
1/3 szklanki śmietanki kremowej UHT 36%
2 łyżeczki ekstraktu z wanilii
2 łyżeczki ekstraktu pomarańczowego
2 łyżki dżemu pomarańczowego

Wierzch:
1 opakowanie śmietany 18%
1 słoiczek (to co zostało po użyciu do masy serowej) dżemu pomarańczowego



Spód: Piekarnik nagrzewamy do 170 st. C.  Czekoladę łamiemy na kawałki, wrzucamy do miseczki i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Aby rozpuścić czekoladę w kąpieli wodnej stawiamy na gazie garnek lub patelnię wypełnioną na dnie wodą (tak 2-3 cm), podgrzewamy i ustawiamy w wodzie miseczkę z czekoladą. Po chwili czekolada będzie rozpuszczona. Studzimy ją tak by była lekko ciepła. Następnie ucieramy masło z cukrem do momentu aż będzie puszyste (ok. 5 minut). W drugiej miseczce ubijamy pianę z jajka, ale nie musi być sztywna. Łączymy utarte masło z czekoladą, przesianą mąką, przyprawą piernikową i na koniec z pianą z jajka. Mieszamy na jednolitą masę. Formę wykładamy papierem do pieczenia. Ja układam arkusz papieru na dnie formy i zaciskam na nim obręcz (w ten sposób po upieczeniu sernika będzie go można łatwo przenieść np. na paterę). Masę przekładamy do formy, wyrównujemy powierzchnię i wstawiamy do piekarnika na około 8 - 10 minut (ciasto ma być miękkie i sprężyste, ale na wierzchu ma pojawić się skorupka, która zabezpieczy zapadnięcie się spodu pod ciężarem masy serowej), wyjąć z piekarnika. 

Masa serowa: w misce łączymy ser twarogowy z serem mascarpone, delikatnie mieszamy żeby połączyły się ze sobą w jednakową masę. Następnie łączymy z mąką i stopniowo dodajemy cukier, mieszając powoli i dokładnie (tak by nie napowietrzyć masy). 

Wbijamy kolejno jajka mieszając wolno przez około 15 - 30 sekund po każdym dodanym jajku. Na koniec dodajemy dżem pomarańczowy, śmietankę, aromat pomarańczowy i ekstrakt z wanilii. Wylewamy serową masę na na czekoladowy spód. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 175 st. C. Pieczemy przez 15 minut, następnie zmniejszamy temperaturę do 120 stopni i pieczemy jeszcze przez 90 minut. 

Wierzch: Śmietanę łączymy z dżemem pomarańczowym, miksujemy na gladką masę i zalewamy nią jeszcze gorący sernik. Wstawiamy na 15 minut do piekarnika i pieczemy w temperaturze 175 stopni C.

Po przestygnięciu wstawiamy sernik najlepiej na całą noc do lodówki.





Wszystkim łasuchom życzę smacznego,

Magduśka


1 komentarz:

  1. Pięknie wygląda. Koniecznie muszę wypróbować;-)

    OdpowiedzUsuń

Popularne posty