środa, 7 listopada 2012

Zupa była za słona...

Jak to było widać przy ostatniej Babskiej kolacji gotowanie jest okazją do popełnienia niezliczonej ilości błędów, ale najważniejsze by wiedzieć jak podczas kulinarnych eksperymentów wybrnąć z opresji. Chodzi o to, by wiedzieć co zrobić, gdy zupa jest za słona lub gdy po jednej łyżce naszego gulaszu nasz Luby zieje ogniem jak smok :) przede wszystkim należy zachować spokój...przeszukałam zasoby internetu i oto co znalazłam

ZUPA BYŁA ZA SŁONA...

1. Wrzućcie do przygotowanej zupy surowego, obranego dużego ziemniaka . Gotujcie zupę
ok. 10 min. Ziemniak wchłonie wówczas nadmiar soli. Pamiętajcie, żeby nie pozostawiać go w zupie! (wtedy ponownie będzie za słona). 

2. Wrzućcie do zupy dwa surowe białka jajka (białko bowiem wiąże sól). Później przecedź zupę przez sito albo po prostu zbierz z powierzchni ścięte białko.

3. Wrzućcie do zupy poćwiartowane jabłko i gotujcie ok. 10 min. 

4. Możecie dolać przegotowaną wodę i rozcieńczyć zupę, ale nie jest to zbyt dobre rozwiązanie – zupa zwyczajnie może być zbyt rzadka. 

5. Możecie dodać do zupy jogurt albo śmietanę (ewentualnie mleko) – smak będzie znacznie łagodniejszy. Ale pamiętajcie by przed dodaniem śmietany/ jogurtu je zahartować. Do śmietany jogurtu dodajemy gorącej zupy i po dokładnym wymieszaniu wlewamy do zupy (inaczej mogłaby się zważyć)

6. Jeśli chcecie uniknąć brzydkich grudek w zupie przy zaprawianiu jej mąką, najpierw rozpuśćcie mąkę w zimnej wodzie. Dopiero wtedy dodajemy roztwór do zupy.

PRZYPALONY OBIAD:

Zdarza się najlepszym, wystarczy chwila nieuwagi, ale co wtedy?


1. Przypalona potrawa nie będzie miała przykrego zapachu spalenizny, jeśli szybko ją wystudzicie najlepiej wstawiając gorący garnek przykryty pokrywką do miski z jak najzimniejszą wodą. Potrawę trzeba przełożyć do czystego garnka, nie wydrapując przy tym warstwy, która przylgnęła do dna. Jeżeli przypaliło się mięso, należy skroić miejsca przypalone i dusić dalej, dodając wody, tłuszczu i nieco odpowiednich przypraw.

2. Przypalone ziemniaki i warzywa uratuje dodanie ziół i świeżego masła, oczywiście po przełożeniu do nowego naczynia (nie chłodźcie całości, tylko od razu przełóżcie ziemniaki do garnka ze świeżą osoloną wodą).

3. Przypaloną zupę możecie spróbować odratować wrzucając do niej skórkę z chleba i niech tak postoi przez 15 minut.

4. Przypalone mleko można użyć do sporządzenia budyniu karmelowego lub czekoladowego, dodając szczyptę cynamonu.

5. Przypalone z wierzchu ciasto możecie uratować zeskrobując lub ścierając przy pomocy tarki spalona warstwę i polewając ją polewą czekoladową lub lukrem.


A na deser kilka porad, które pozwolą nam wyjść z kuchni "z twarzą":


1. Cebula bez łez – metody są różne - niektórzy uważają, że wystarczy maska do nurkowania i po sprawie, ale są też prostsze sposoby na przezwyciężenie łez podczas krojenia cebuli: pierwszy - wystarczy zwilżyć wodą nóż i deskę, drugi: należy schłodzić cebulę wkładając ją na przykład na chwilę do zamrażarki. Jeśli chcemy by cebula dała się łatwiej obrać musimy zanurzyć ją przedtem na chwilę w ciepłej wodzie.

2. Zwiędnięta sałata – zwiędłe liście sałaty znów będą chrupkie, jeśli do wody, w której je myjemy, wsypiemy łyżkę stołową cukru albo zanurzymy sałatę na 10 minut w wodzie z sokiem z cytryny. Kwas cytrynowy ujędrni zwiotczałe liście.

3. Aby ziemniaki nie wykipiały - aby woda podczas gotowania ziemniaków nie kipiała należy dodać do niej kilka kropel oleju.

4. Na pryskający tłuszcz - tłuszcz nie będzie pryskał na patelni, jeżeli dodasz do niego szczyptę soli.

5. Gotowanie wody - woda posolona gotuje się dłużej.

6. Na pękające skorupki jajek - żeby jajka nie pękały podczas gotowania dodajcie do wody trochę soli lub octu - nawet jeśli pękną to nie wypłyną.

7. Kipi mleko - Aby mleko nie wykipiało, posmaruj brzegi garnka masłem (poziom mleka w garnku ma pokrywać się z masłem).

8. Bicie piany - Białka i śmietana szybciej ubiją się, jeśli będą zimne oraz dodamy do nich szczyptę soli.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Popularne posty