Niestety ostatnio cierpię na kompletny brak czasu. Stąd mój dzisiejszy obiad musiał być ekspresowy. Musiałam zagospodarować jakość liście świeżego szpinaku, a ponieważ szpinak lubi wszelkie sery białe, pleśniowe i żółte zapraszam na makaron 3 sery ze szpinakiem.
Casarecce 3 sery ze szpinakiem
2 porcje makaronu casarecce lub dowolnego jaki lubicie
2 garści szpinaku
2 łyżki oleju
1 kulka mozzarelli
2 łyżki sera ricotta
2 łyżki parmezanu
1 łyżeczka octu balsamicznego
sól i pieprz
Makaron gotujemy al dente zgodnie z instrukcją na opakowaniu w dużej ilości osolonej wody. Szpinak myjemy i kroimy na około 5cm kawałki. Na patelni rozgrzewamy olej, wrzucamy szpinak i przesmażamy około 2 minut. Następnie dodajemy mozzarellę pokrojoną w kostkę, ricottę oraz starty na tarce parmezan. Sery muszą się rozpuścić i połączyć ze sobą i szpinakiem tworząc sos. Doprawiamy otrzymany sos octem balsamicznym, solą i pieprzem. Ugotowany makaron wrzucamy na patelnie, mieszamy i podajemy posypany parmezanem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz