PRZELICZNIK MIAR I WAG
Informacje podstawowe:
1 szklanka = 250 ml= 16 łyżek
½ szklanki = 125 ml = 8 łyżek
1/3 szklanki = 83 ml= 5 łyżek
¼ szklanki = 4 łyżki
1 łyżka = 15 ml
1 łyżeczka = 5 ml
1 kostka masła = 200 g
1 kostka masła = 200 g
miary zagraniczne:
1 oz (uncja) = 28,35 g
1 lb (funt) = 453,59 g
1 cup (amer. szklanka) = 225 ml
dawne miary:
1 łut = ok. 13 g (tyle co łyżeczka)
2 łuty = ok. 25 g (tyle co łyżka)
-teraz mamy chyba mniejsze sztućce :) -
pół funta = 0,2 kg (ok. 1 szklanki)
1 funt = 0,4 kg (ok. 2 szklanki)
1 kwarta = 1 litr
dawne miary:
1 łut = ok. 13 g (tyle co łyżeczka)
2 łuty = ok. 25 g (tyle co łyżka)
-teraz mamy chyba mniejsze sztućce :) -
pół funta = 0,2 kg (ok. 1 szklanki)
1 funt = 0,4 kg (ok. 2 szklanki)
1 kwarta = 1 litr
WODA/ MLEKO/ WINO/ BULION
1 szklanka = 250 g = 250 ml
1 łyżka = 15 g = 15 ml
1 łyżeczka = 5 g = 5 ml
MĄKA PSZENNA
1 szklanka = 150 g
1 łyżka = 9 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA ŻYTNIA CHLEBOWA
1 szklanka = 145 g
1 łyżka = 9 g
1 łyżeczka = 3 g
MĄKA ZIEMNIACZANA
1 szklanka = 200 g
1 łyżka = 12 g
1 łyżeczka = 4 g
CUKIER BIAŁY/BRĄZOWY
1 szklanka = 220 g
1 łyżka = 13 g
1 łyżeczka = 5 g
CUKIER PUDER
1 szklanka = 170 g
1 łyżka = 12 g
1 łyżeczka = 4 g
MIÓD
1 szklanka = 360 g
1 łyżka = 22 g
1 łyżeczka = 7 g
MASŁO/MARGARYNA
1 szklanka = 250 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 5 g
ŚMIETANA 18 %
ŚMIETANA KREMÓWKA
ŚMIETANA 18 %
1 szklanka = 220 g
1 łyżka = 12 g
1 łyżeczka = 4 g
ŚMIETANA KREMÓWKA
1 szklanka = 260 g
1 łyżka = 16 g
1 łyżeczka = 5 g
KAKAO NATURALNE
1 szklanka = 130 g
1 łyżka = 8 g
1 łyżeczka = 3 g
ŻELATYNA
1 szklanka = 170 g
1 łyżka = 10 g
1 łyżeczka = 3 g
PROSZEK DO PIECZENIA
1 szklanka = 300 g
1 łyżka = 18 g
1 łyżeczka = 6 g
CUKIER WANILIOWY
1 szklanka = 250 g
1 łyżka = 15 g
1 łyżeczka = 5 g
DROŻDŻE SUSZONE
1 łyżeczka = 4 g
(świeżych używa się 2 x więcej od suchych)
---
Temperatura w stopniach Fahrenheita = 32 + 1.8 x (temperatura w stopniach Celsjusza)
Temperatura w stopniach Celsjusza = (temperatura w stopniach Fahrenheita - 32) / 1.8
---
temperatura
(stopnie Celsjusza i Fahrenheita)
0°C = 32F
później wartości wzrastają o 1,8
(stopnie Celsjusza i Fahrenheita)
0°C = 32F
później wartości wzrastają o 1,8
1°C = 32+ 1x1,8 = 33,8 F
2°C = 32 + 2x1,8 = 35,6 F
2°C = 32 + 2x1,8 = 35,6 F
Temperatura w stopniach Celsjusza = (temperatura w stopniach Fahrenheita - 32) / 1.8
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz