Jesień już na dobre rozpanoszyła się w naszym krajobrazie, a poranki stają się coraz chłodniejsze. Przyda się więc coś co pobudzi nas do działania, da na zastrzyk energii na cały dzień. W tym roku gruszki goszczą u mnie bardzo często, dlatego przedstawiam kolejne, zdrowe i smaczne zastosowanie gruszek, tym razem na śniadanie.
GRUSZKOWY SMOOTHIE
Składniki dla 2 osób:
2-3 gruszki
duże opakowanie jogurtu naturalnego lub greckiego
1 cm korzenia imbiru
łyżeczka cynamony
szczypta kardamonu
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub aromatu waniliowego
1-2 łyżeczki miodu dla osłody
Gruszki obieramy, kroimy na pół, wydrążamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę, wrzucamy do blendera. Wlewamy jogurt i dodajemy przyprawy: starty na drobnej tartce kawałek korzenia imbiru, ekstrakt/ aromat waniliowy, cynamon, kardamon i jeśli lubicie słodkie to miód. Wszystko razem miksujemy i gotowe.
Zachęcam to korzystania ze świeżego imbiru. Szczególnie w jesienno-zimowe dni pomoże nam się rozgrzać. Suszony imbir nie może się równać z tym świeżym. Już niedługo napiszę więcej o wspaniałych walorach imbiry.
Życzę udanego dnia,
Smacznego
Magduśka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz