Bruschetta
Bruschetta (wym. brusˈketta) to rodzaj grzanki pochodzącej z Włoch, której podstawę stanowi kromka dobrego chleba lub ciabatta posmarowana oliwą i natarta świeżym czosnkiem. Jest wiele możliwości podania tej prostej przekąski (wł. antipasto), ale dla mnie najlepsza jak dotąd i najbardziej tradycyjna jest bruschetta z pomidorami i bazylią, oczywiście skropiona oliwą :)
4 kromki chleba lub dwie ciabatty przekrojone na pół
2-3 średnie, dojrzałe pomidory
1 ząbek czosnku
oliwa do polania grzanek
garść listków bazylii
sól, pieprz
Grzanki można przygotować na dwa sposoby: Pierwszy to grillowanie na patelni grillowej (uzyskamy wówczas apetyczne prążki), a drugi to zapiekanie w piekarniku. Tak, czy owak grzanki należy skropić oliwą i natrzeć obranym ząbkiem czosnku. Następnie grillujemy/pieczemy nasze grzanki na złoty kolor. W czasie gdy grzanki się rumienią możemy przygotować pomidory. Kroimy pomidory w kostkę, bazylię siekamy, mieszamy z pomidorami, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem, dodajemy oliwę i układamy na upieczonych grzankach. Tu również można wybrać dwa wyjścia - albo zajadamy naszą grzankę tak jak jest- albo, jeśli ktoś lubi wstawiamy jeszcze na chwilę do piekarnika, by pomidory się trochę przypiekły.
Pyszny smak lata!
Smacznego,
Magduśka
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz